کوچینگ چیست؟ چرا کوچینگ می تواند موفقیت به همراه داشته باشد؟ امروزه بسیاری از افراد این واژه را میشنوند و یا در مورد آن تحقیق میکنند؛ اما بهدرستی درک خوبی از تعریف کوچینگ چیست؟ یا انواع کوچینگ کدامند و حتی مزایای کوچینگ را ندارند. ازاینرو ما بر آن شدیم در این مقاله شمارا با تعریف دقیق کوچینگ و انواع کوچینگ و کاربردهای آن آشنا کنیم.
سرفصل مطالب
۱- کوچینگ چیست؟
۲- کوچ چه نقشی دارد؟ بهعبارت دیگر کوچ چه کسی است؟
۳- منتور کیست؟
۴- فرق بین منتور با کوچ چیست؟
۵-فرق کوچ با مشاور
۶- یک کوچ چگونه کار میکند؟
۷- چه کسانی به دنبال یک کوچینگ هستند؟
۸- آیا کوچینگ مزایایی هم دارد؟
۹- آیا کوچینگ انواع و اقسامی هم دارد؟
۱۰- کوچینگ کسب و کار چیست؟
۱-کوچینگ چیست؟
هر فردی برای بهبود عملکردش در زندگی شخصی و حرفهای، حتی عاطفی خود نیازمند یک راهنما یا راهنمایی است و فرآیندی که بتواند به این پیشرفت و ارتقاء به فرد کمک کند را کوچینگ مینامند. مهمترین نکتهای که در یک کوچینگ است تمرکز بر روی حال و آینده و رها کردن گذشته فرد است. یک فرآیند کوچینگ باور دارد که خود فرد نقش تعیینکنندهای در حل مشکلات و مسائل خود دارد و نقش کوچینگ فقط تسهیلکننده است یا به عبارتی نقش کاتالیزور را دارد. در این راه فرد به کمک کوچ دهنده به آگاهیهایی درباره خود دست مییابد که نقشه راه را بهتر ترسیم میکند.اما حالا یک پرسش دیگر پیش میآید و آن این است:
۲- کوچ چه نقشی دارد؟ بهعبارت دیگر کوچ چه کسی است؟
کوچ نه نقش معلم دارد و نه روانشناس و نه حتی مشاور دارد. کوچ فقط و فقط نقش تسهیلکننده رادارند که شمارا برای کشف درونتان و آگاهی بیشتر از مشکلاتتان کمک میکنند. آنها هرگز نحصیت نمیکنند، ماهی دردهانتان نمیگذارند آنها ماهیگیری را به شما یاد میدهند. آنها با استفاده از ابزارهای کارآمد مثل ( گوش دادن فعال، سؤالات مؤثر و قدرتمند و درنهایت بازخورد) به شما کمک میکنند تا جورچین گمشدهی موفقیت خود را پیدا کنید و آن را دوباره از نو بچینید.
یک کوچ شمارا مسئول پذیر و متمرکز بار میآورد و همیشه شمارا تشویق میکند، به شما اعتمادبهنفس میدهد برخلاف خانواده یا دوستان شمارا قضاوت نمیکند، کاری میکند که شما مسیر خود را شفاف ببینید و برای این حرکت و رسیدن به هدف به شما کمک میکند.
پیشنهاد یک عمل ساده: لطفاً چند دقیقه دست از خواندن این مقاله دست بردارید و با خود فکر کنید آیا شما هم نیاز به یک کوچ دارید؟
آیا تا حالا شده پیش مشاوران مختلف رفته باشید و هرکدام از آنها برای شما یک نسخه پیچیده باشند و دستآخر هم هیچ نتیجهای نداشته باشد؟ آیا میدانید دلیل اصلی چه چیزی میتواند باشد.
شاید جواب به این پرسش بتواند خیلی از مشکلات شمارا حل کند. دلیل واقعی این است که خیلی وقتها برخی از این برنامهها و راهکارها متناسب باروحیهی و شخصیت ما طراحی نشدهاند و چون از طرف شخص دیگری تعیینشده عمل به آنهم برای ما خوشایند نیست.خیلی وقتها شما به یک راهکار تخصصی نیاز ندارید، فقط به یک فرد متخصص نیاز دارید که به خود شما کمک کند نه اینکه بهجای شما تصمیم بگیرد.
در کوچینگ شما با یک کوچ دهنده روبرو هستید که شمارا همراهی و هدایت میکند اما بهترین برنامهریزی را خودتان باید ایجاد کنید متناسب باشخصیت و روحیاتتان یا به عبارت بهتر، بهترین راهکارها نزد خودتان است فقط باید کشف کنید، در این راه نیاز به یک پشتیبانی و حمایت دارید نیاز دارید جواب سؤالات خود را بهتر بیابید و در این سفر، نقش کوچ بهعنوان یک همسفر تعریفشده که برای رسیدن به موفقیت شمارا یاری میدهد.
۳-منتور کیست؟
به کسی که دانش و تخصص خود را در اختیار کسانی که تجربه و دانش کمتری دارند قرار میدهد منتور گفته میشود. منتور کسی است که با بهرهگیری از تجربه و مهارتهای خود، کارمندانش را در مسیر درست هدایت میکند.
این کار برای جلب رضایت کارمندان و اطمینان بیشتر، همچنین برای انگیزه گرفتن و پیش برد اهداف شرکت است.
۴-فرق بین منتور با کوچ چیست؟
منتورینگ کاری شبیه کوچینگ است اما تفاوتهایی میان این دو وجود دارد. منتور در نقش یک رهبر عمل میکند و تمام اطلاعات و تجربیات خود را به مراجعهکننده میدهد تا به پیشرفت او در مسائل خود سرعت ببخشد و بیشتر منتورها بر روی آینده متمرکز هستند. در حالی بیشتر کوچ دهندگان بر روی حال و نهایتاً آینده متمرکز هستند.
۵-فرق کوچ با مشاور
قطعاً تفاوتی میان این دو وجود دارد. بیشتر مشاوران راهکارهایی برای رفع و درمان یک اختلال ارائه میدهند و بیشتر بر روی گذشتهی افراد متمرکز هستند و سعی میکنند باهم سویی و همفکری مشکل را حل کنند اما یک کوچ بیشتر بر روی درون فرد متمرکز میشود و سعی میکند افراد بیشتر خودشناسی داشته باشند و گوشههای پنهان خود را کشف کنند.
۶-یک کوچ چگونه کار میکند؟
یک کوچ حرفهای آموزشدیده است تا شمارا با ابزارهای کوچینگ، ازدنیای امن تا ن بیرون بکشد و با نقاط قوت، ضعف و چالشها روبرو کند. یک کوچ حرفهای، برای شما چهارچوب و ساختار مشخص میکند و در این چهارچوب شمارا به جلو حرکت میدهد. بازخوردهای متفاوت به شما میدهد تا شما ارتباط عمیقتری با درونتان برقرار کنید.
۷-چه کسانی به دنبال یک کوچینگ هستند؟
اغلب افرادی که به دنبال موفقیت و دستیابی به اهدافشان هستند به دنبال کوچینگ نیز هستند.
۱-افرادی که به دنبال پیدا کردن شادی هستند.
۲- کسانی که به دنبال پیدا کردن اهداف زندگیشان هستند.
۳- کسانی که به دنبال انجام دادن و پیدا کردن کاری که عاشقش هستند.
۴- کسانی که به دنبال تغییر در کسبوکار خود هستند.
۵- کسانی که برای ایجاد اعتمادبهنفس و اطمینان دنبال راهی هستند.
۶- کسانی که برای رفتارهای عاطفی و بهبود رابطهی بهتر به دنبال راهکارهایی هستند.
۸-آیا کوچینگ مزایایی هم دارد؟
بله، کوچینگ با ایجاد نگاهی نو به انواع چالشها، افزایش مهارت تصمیمگیری و افزایش اعتمادبهنفس و … میتوان نام برد. همهی افرادی که از کوچینگ استفاده کردهاند شاهد کشفهای شگفتانگیزی در زندگی شخصی و کسبوکار خود شدند و بهراحتی به اهداف خود دست پیداکردهاند.
مزایای کوچینک
- افزایش بهرهوری:
استفاده از حداکثر پتانسیل یک فرد برای پیشبرد اهداف خود در کسبوکار و افزایش بهرهوری منابع پنهان و جامانده درکار است. - بهبود مهارتها:
تقویت اعتمادبهنفس و تقویت رویارویی با چالشها و مشکلات، تصمیمگیری درست و مناسب در حداقل زمان همگی از مزایای کوچینگ است. - برگشت سرمایهگذاری:
آموزش و ایجاد شفافیت برای اقدامهای عملی که همراه با تعهد و نتایج قابلسنجش است. اکثر شرکتکنندگان کوچینگ توانستهاند میزان سرمایهی خود درزمینهٔ کوچینگ را بهراحتی برگشت دهند. - رضایت شرکت کنندگان:
تقریباًهمهی کسانی که دریک کوچینگ شرکت کردهاند و از یک کوچ بهره بردهاند بهراحتی توانستهاند پیشرفتهای خود را در زندگی شخصی و کسبوکار ببینند و شاهد رشد روزافزون بودند.
اینها تنها بخشی از مزایای کوچینگ هستند اما واقعیت این است که تغییر بزرگ ترین مزیت کوچینگ است.
۹-آیا کوچینگ انواع و اقسامی هم دارد؟
انواع کوچینگ:
کوچینگ درزمینهٔ های مختلف برای افراد متفاوت میتواند مفید و مؤثر باشد.
کوچینگ در مدیریت و رهبری
کوچینگ سازمانی
کوچینگ بازاریابی و فروش
کوچینگ سبک زندگی
کوچینگ کسبوکار
کوچینگ تحصیلی
کوچینگ برنامهریزی
کوچینگ مدیریت زمان
کوچینگ مالی
کوچینگ سلامت و تغذیه
کوچینگ موفقیت
شما بنا برحسب نیاز و مشکلات خود میتواند یکی از زمینههای کوچینگ را برای خود انتخاب کنید و خود را برای پیشرفت و رشد در آن حوزه آماده سازید. بیشترین مشکلی که در این شرایط بد اقتصادی افراد با آن دسته پنجه نرم میکنند مشکلات کسبوکار است. بر همین اساس بهتر دانستیم تا تعریفی کوتاه در مورد کوچینگ کسبوکار داشته باشیم.
۱۰-کوچینگ کسب و کار
یک شیوه است که توسط یک شخص حرفهای آموزشدیده برای شما میتواند گرهگشا باشد. شما درباره راهاندازی یک کسبوکار و مدیریت صحیح آن میتوانید از این فرد کمک و پشتیبانی بگیرید. با داشتن نقشه راه رسیدن به گنج موفقیت سخت نیست.
آیا شما هم به دنبال آرزوهای بزرگ خود هستید؟ اما نمیدانید چگونه به آنها برسید!
شاید شما بارها به خاطر عوامل مزاحم داخلی و خارجی دست از آرزوهای خود برداشتهاید! مشکلاتی مثل:
آگاهی نداشتن از مسیر دستیابی
نداشتن الگویی در زندگی
تباه شدن انگیزه حتی توسط نزدیکان مثل پدر و مادر
آگاهی نداشتن از روشهای مؤثر در مسیر پیشرفت
سرگرم شدن به کارهایی که در آن علاقه ندارید
لذت نبردن از زندگی و احساس رضایت از خود
و خیلی از این دلایل که میتواند مانع شما برای آرزوهایتان باشد.
آیا راهکاری برای خارج شدن از این چرخه ناامیدی هست؟
بله، قطعاً هست و خواهد بود. دو گزینه پیش روی شماست اول اینکه شروع کنید و خود را درمسیر کاری که دوست دارید قرار دهید و آن را به انجام برسانید و در این راه باید تلاش و تلاش و تلاش… کنید.
که یک گزینهی بسیار عالی است فقط تنها ایراد آن، امکان شکست و آزمونوخطا زیاد است چه ازلحاظ روحی و چه ازلحاظ مالی.
گزینهی دیگر استفاده از یک کوچ حرفهای آموزشدیده و باتجربه که میتواند شمارا از این آزمونوخطاهای زیاد نجات دهد و با سرعت بیشتری شمارا به قلههای موفقیت برساند.
سخن آخر
در این مقاله تلاش کردیم یک ارائه مختصر برای معرفی فرآیند کوچینگ و کوچ داشته باشیم و همچنین تفاوت آن با حرفههای دیگر همانند مشاوره یا منتوینگ و … را بررسی کردیم. با انواع کوچینگ و مزیتهای آن آشنا شدید. اینکه کوچینگ کسبوکار چیست و برای چه کسانی مؤثر است.
آرزوی قلبی ما برای شما تجربهی یک تغییر لذتبخش و شگفتانگیز است. در پایان اگر سؤال یا ابهامی باقیمانده که در مقاله به آن اشاره نشده میتوانید در زیر همین مقاله مطرح کنید تا کارشناسان متخصص پاسخگو باشند.