شخصیت “ماجراجو”
من در طول روز عوض میشوم. وقتی از خواب بیدار میشوم یک شخص هستم و وقتی میخواهم بخوابم مطمئنم که شخص دیگری شدهام. Bob Dylan
شخصیت ماجراجو هنرمندانی واقعی هستند، اما نه لزوماً به معنای متداول کلمه و اینکه در فضای باز به نقاشی درختانی کوچک مشغول باشند. اگرچه خیلی اوقات بهخوبی میتوانند چنین کاری را هم انجام بدهند. بلکه مسئله این است که آنها از زیباییشناسی، طراحی و حتی انتخابها و اعمال خود برای فشار وارد کردن به محدودیتهای قراردادهای اجتماعی بهره میگیرند. شخصیتهای ماجراجو از پشت کردن به انتظارات سنتی با انجام آزمایشهایی در زمینه زیبایی و رفتار لذت میبرند – احتمالاً بارها و بارها این عبارت را گفتهاند که “مرا در قفس نینداز!”
از آنچه که هستند خرسندند
افراد ماجراجو در دنیایی نفسانی و رنگارنگ زندگی میکنند که از ارتباطات با افراد و ایدهها الهام گرفته باشد. شخصیتهای ماجراجو از بازتفسیر این ارتباطات، ابداع دوباره و آزمودن خودشان و دیدگاههای جدید لذت میبرند. هیچ نوع شخصیتی دیگری بیش از آنها به کنکاش و آزمایش به این طریق دست نمیزند. این امر حس خودانگیختگی را ایجاد میکند و باعث میشود افراد ماجراجو حتی برای دوستان نزدیک و عزیزان خود هم غیرقابل پیشبینی به نظر برسند.
با این همه، افراد ماجراجو قطعاً درونگرا هستند، و وقتی از کانون توجه خارج میشوند تا تنها باشند و دوباره نیرو بگیرند باعث غافلگیر شدن بیشتر دوستان خود میگردند. هرچند تنها شدن افراد با نوع شخصیتی ماجراجو به این معنی نیست که بیکار مینشینند – آنها از این زمان برای دروننگری، ارزیابی و بازارزیابی اصول خود بهره میگیرند. افراد ماجراجو بجای اینکه در گذشته یا آینده متوقف شوند، در مورد اینکه چه کسی هستند فکر میکنند. وقتی از غار تنهایی خود برمیگردند، متحول شدهاند.
افراد ماجراجو در زندگی به دنبال پیدا کردن راههایی برای پیشبرد اشتیاق خود هستند. رفتارهای پرمخاطره مانند قماربازی و ورزشهای خطرناک در بین این نوع شخصیتی شایعتر است. خوشبختانه همسویی آنها با لحظه و محیط به آنها این امکان را میدهد تا نسبت به سایرین عملکرد بهتری داشته باشند. افراد ماجراجو همچنین از برقراری ارتباط با دیگران لذت میبرند و جذابیتی دارند که نمیتوان در برابر آن مقاومت کرد.
افراد ماجراجو همیشه میدانند که با تعریف و تمجید میتوانند دلهای افرادی که سعی میکنند اعمال مخاطرهآمیز آنها را غیرمسئولانه یا بیپروایانه بدانند، نرم کنند.
با این حال، اگر انتقادی مطرح شود، ممکن است سرانجام خوشی نداشته باشد. برخی افراد ماجراجو میتوانند نظراتی که با تعابیر دوستانه مطرح شده باشد را تحمل کنند، و برای آنها بهعنوان دیدگاه دیگری برای کمک به پیشبرد اشتیاق خود در راههای تازه ارزش قائل شوند. اما اگر اظهار نظر گزندهتر بوده و چندان پخته نباشد، ممکن است شخصیتهای ماجراجو به شکلی جالب اختیار خود را از کف بدهند.
افراد ماجراجو نسبت به احساسات دیگران حساس بوده و برای هماهنگی ارزش قائل هستند. وقتی افراد دارای این نوع شخصیت با انتقاد مواجه میشوند ممکن است نتوانند بهراحتی خود را به قدر کفایت کنار بکشند تا گرفتار بحثهای داغ نشوند. اما زندگی در لحظه در هر دو سمت جریان پیدا میکند و وقتی احساسات شدید بحث و جدل فروکش کرد، افراد ماجراجو معمولاً میتوانند گذشته را متعلق به گذشته بدانند و طوری به حرکت خود ادامه بدهند که انگار هرگز رخ داده است.
معنا در هر بیان زندگی نهفته است
بزرگترین چالش برای افراد ماجراجو برنامهریزی برای آینده است. پیدا کردن آرمانهایی سازنده برای پایهگذاری اهداف خود و تلاش برای رسیدن به اهداف که اصول مثبتی پدید میآورد به هیچ وجه کار کوچکی نیست. افراد ماجراجو بر خلاف برخی از انواع شخصیتی دیگر، برای آینده خود از نظر دارایی و بازنشستگی برنامهریزی نمیکنند. بلکه اقدامات و رفتارهای خود را بهعنوان کارهایی که به حس هویتشان یاری میرساند برنامهریزی میکنند، یعنی موجب ایجاد سبدی از تجربیات میشود، نه سبد سهام.
اگر این اهداف و اصول شرافتمندانه باشند، ممکن است افراد ماجراجو اعمالی توأم با بخشش و از خود گذشتگی شگفتانگیز انجام دهند – اما این احتمال هم وجود دارد که افراد دارای سنخ شخصیتی ماجراجو هویتی خودمحورانه برای خود دست و پا کنند و براساس خودخواهی، تقلب و خودپرستی دست به عمل بزنند.
برای افراد ماجراجو مهم است به یاد داشته باشند که برای تبدیل شدن به شخصی که میخواهند باشند باید فعال باشند. ممکن است پدید آوردن و حفظ یک عادت جدید بهطور طبیعی رخ ندهد، اما افراد دارای شخصیت ماجراجو با صرف وقت در هر روز برای درک انگیزههای خود میتوانند از نقاط قوت خود استفاده کرده و هر آنچه که عاشق آن شدهاند را دنبال کنند.
کلیات
تیپ ISFP فردی راحت و دوست داشتنی است. او معتقد است که زندگی کن بگذار که دیگران هم زندگی کنند. او اغلب ساکت، محطاط، محافظه کار و فروتن است. این تیپ در لحظه اکنون زندگی می کند و زندگی را به صورت ساده دوست دارد. برای تیپ ISFP روابط هماهنگ از درجه اهمیت فراوان بر خوردار است. این شخص، صمیمی، آرام و مهربان است و اغلب نیازهای دیگران را مقدم بر نیاز های خود محسوب می کند.
محل کار
تیپ ISFP در محل کار آرمانگراست و دوست دارد کارهای رضایت بخش انجام بدهد به شرط آنکه با ارزش او سازگار باشد. او همکاری صمیمی است و اگر به کاری که می کنند اعتقاد داشته باشد، بسیار پر کار است.این تیپ در معرض قوانین بیش از اندازه احساس محدودیت میکند و از ساختارهای انعطاف ناپذیر دل خوشی ندارد. او انعطاف پذیر و سازگار است و دوست دارد که با دیگران با همدیگر همکاری داشته باشند. از محیط هایی که در آن تعرض و تضاد میان شخص وجود نداشته باشد استقبال میکند و میتواند در محیط کار خود لذت و شادابی و مهربانی را وارد کند. تیپ ISFP کمال طلب است و نیازی به کنترل کردن و رقابت کردن احساس نمیکند و ترجیح میدهد که در پشت صحنه کار کند. شاید عدم قاطعیتی که او در زندگی دارد باعث ایجاد استرس و کلافگی در این تیپ شود ولی میتواند در شرایط اضطراری به خوبی عمل کند.
ارتباط با دیگران
تیپ ISFP فردی علاقه مند، سخاوتمند، غیرخود خواه، صمیمی و مهربان است. مستمع خوبی است و به نیازهای دیگران رسیدگی میکند. میتواند موقعیتهای دشوار را ساده کند و در مواقع دشواری به کمک دیگران برسد. بیش از آنکه با کلمات بازی کند با عمل محبت خودش را نشان میدهد. به دیگران توجه فراوان دارد. به نظر آرام میرسد اما زیر این آرامش و صورت ظاهر با پیچیدگیهایی رو به رو است. انتقادات را شخصی میکند و به دل میگیرد. اغلب خود را به خاطر رفتار دیگران سرزنش میکند. از برخورد و تضاد اجتناب میکند، مشروط بر اینکه ارزشی که به آن اعتقاد دارد زیر پا گذاشته نشود.
اوقات فراغت
تیپ ISFP کار پاره وقت را دوست دارد تا بتواند کارهایی را که به راستی به آن علاقمند است دنبال کند، از جمله آنها میتواند به بودن با دوستان و خانواده اشاره کرد. او از فعالیتهایی که از دستان خود استفاده کند لذت میبرد که به عنوان مثال میتوان به نقاشی کردن، سوزندوزی، آشپزی و تعمیرات خانه اشاره کرد.
پیشنهادهای توسعه فردی برای یک ISFP
در زمینههایی که برای شما مهم است، بیشتر قاطعیت نشان دهید. عقاید و احساسات خود را ابراز کنید و از گفتن «نمیدانم»، «هر چه که تو بخواهی» و غیره خودداری ورزید. اگر در کارتان ناموفق هستید، شغلی را پیدا کنید که ایدهآلهای شما را ابراز کند. برای تعیین اولویتهای خود از دیگران کمک بگیرید و بعد شروع به کار کنید. گاه محبت خود را با کلمات بیان کنید. درباره کسانی که فکر میکنید خیر و صلاحتان را میخواهند، مشورت کنید. طرحها و پروژههای خود را ناتمام نگذارید. کارهای خود را به بخشهای کوچکتری تقسیم کنید وقتی هر قسمت از کار را انجام میدهید به خود جایزه دهید. به زمان توجه بیشتری بکنید. به همان اندازه که با دیگران آرام و ملایم هستید، با خودتان آرام و ملایم باشید. از موفقیتهای خود قدردانی کنید. به توانمندیهای خودتان بها بدهید.